Anniskeluoikeudet ravintolassa

Valvira valvoo anniskeluoikeuksia Suomessa

Anniskelulla tarkoitetaan, alkoholijuomien myymistä asiakkaille. Se vaatii anniskeluluvan, joka on haettava aluehallintovirastolta. Anniskelujuomia voidaan myydä yli 18-vuotiaille ravintoloissa, edellyttäen, ettei asiakas ole selvästi päihtynyt. Liian humalainen asiakas voi jäädä ilman juomaa, lentää ulos ravintolasta tai saada jopa porttikiellon. Anniskelujuomien tarjoamiseen vaaditaan tarvittavat ammatilliset ja taloudelliset edellytykset, kuka vaan ei anniskeluoikeuksia voi ravintolaansa saada. Ylimpänä valvojana anniskeluoikeuksista toimii Valvira, joka vastaa ensikädessä niiden henkilöiden ravintoloiden anniskeluluvista, joilla ei ole Suomessa kotipaikkaa. Samoin myös esimerkiksi Suomen aluevesiltä pois reittimatkoja tekevien laivojen ravintoloiden anniskeluluvista vastaa Valvira. Valvira ohjaa aluehallintovirastojen alkoholilupahallintoa ja sen valvontaa. Valviran sivuilta löytyy yleisohjeet “Alkoholiasiat ravintolassa”, jossa on kiteytetty kaikki tarvittavat tiedot anniskeluoikeuksista ja niiden hakemisesta.

Anniskelusta yleisesti ravintoloissa

Anniskeluoikeuksiin rajataan tietty alue ravintolasta, se voi olla joko koko ravintola (pois lukien WC- ja henkilökunnan tilat) tai sitten esimerkiksi pelkkä terassialue. Omia juomia ei pääsääntöisesti saa koskaan anniskelualueella nauttia. Festareilla on oma, yleensä melko tiukasti rajattu anniskelualue, joka on usein aidattu. Anniskelualueella saa olla täysi-ikäiset ihmiset, joskus erikoisluvalla lapset vanhempiensa seurassa.

Aluehallintovirastot voivat tehdä valvontakäyntejä ravintoloissa, jotta anniskelulainsäädäntöä noudatetaan oikein. Tällöin tarkastaja voi katsoa ravintolan anniskelutilat, anniskelun toimintaa, sekä vaadittavia asiakirjoja. Tarkoituksena on kitkeä harmaa talous alkoholitarjoilusta. Jos ravintola kärähtää anniskelukäytänteiden puutteellisuudesta, voidaan anniskeluoikeus evätä ravintolalta. Tarjotuista juomista ravintola maksaa arvonlisäveroa. Asiakkailla on mahdollisuus antaa tippiä tarjoilijoille, tämä ei kuitenkaan ole kovin yleistä Suomessa, vaikkakin ulkomailla tippiä usein vaaditaan.restaurant-402036_960_720

Alkoholijuomien anniskelu voidaan aloittaa 9:00 aamulla ja se pitää lopettaa, kun anniskelupaikka suljetaan, viimeistään 1:30 yöllä. Jos anniskelu lopetetaan ennen puolta yötä, pitää anniskelu lopettaa puolta tuntia ennen paikan sulkemista. Monilla yökerhoilla kuitenkin on normaalia jatkaa anniskeluaikaa aina 3:30 eli pilkkuun asti. Tätä myöhemmäksi yökerhoa ei saa pitää auki ja tämän jälkeen ei voida anniskelujuomia tarjota. Tämä vaatii erillistä anniskeluajan jatkamislupaa, johon tehdään oma hakemus.

Anniskelupaikan johtaja on vastuussa siitä, että ravintolan anniskelukäytänteet ovat lainmukaiset, eli anniskelusta vaaditaan oman toiminnan tarkkailua ja jokaisella tarjoilijalla/baarimikolla tulee olla anniskeluoikeudet. Anniskelupaikoissa on monesti pelikoneita ja blackjack-kasinopöytiä, joita voi pelata nauttiessaan alkoholijuomia. Jos ravintolan uhkapelimahdollisuudet eivät sytytä, http://www.ace-ten.com/fi/ sivulta löytyy laaja valikoima rahapelejä, jotka tekevät illasta jännittävämmän.