Merkittävimmät ilmiöt viime aikojen ravintolatarjonnassa

Vaikka keskivertosuomalainen vielä muutama vuosikymmen sitten kävi todella harvoin syömässä ulkona ja silloinkin lähestulkoon yksinomaan suurina juhlapäivinä, on nykyään varsin yleistä lähteä ulos syömään ravintolaan niin yksin, kumppanin, kaveriporukan kuin perheenkin kanssa myös aivan tavallisina arki-iltoina, vaikkei syytä olisikaan sen kummemmin juhlaan. Ulos lähdetään syömään usein ihan vain siksikin, ettei kotona tarvitsisi uhrata aikaansa ja vaivaansa ruuanlaittoon, vaan että ruokaostosten tekemisen, ruuan laittamisen, pöydän kattamisen ja siistimisen sekä tiskaamisen sijaan kaikki saisivat tasapuolisesti istahtaa valmiiksi katetun pöydän ääreen nauttimaan herkkuateriasta ja aikaa jää sen jälkeen monelle muullekin aktiviteetille kuten vaikkapa http://www.roulette4fun.com/fi -sivustolla pelaamiseen. Lisäksi ravintolaan lähdetään silloin kun ruoka, jota mieli tekee, on itse laitettavaksi hiukan liian monimutkainen.hotel-1191725_960_720

Suomessa ravintolatarjonta on kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Siinä missä vielä 1980-luvulla tarjolla oli lähinnä pihviravintoloita ja hampurilaispaikkoja ja muutama kiinalainen ravintola, on nykyään etenkin suuremmissa kaupungeissa tarjontaa laidasta laitaan melkeinpä jokaisesta maailmankolkasta. Kenties yleisimmin katukuvassa näkee erilaisia pizza- ja kebab-paikkoja, joita pyörittävät varsin usein Lähi-idän maista tulevat maahanmuuttajat, jotka tuovat annoksiin mukavasti uusia makuja. Toinen suuri ravintolaryhmä ovat erilaiset kiinalaiset ravintolat, jotka ovat löytäneet tiensä kaikenikäisten suomalaisten sydämiin.

Etenkin Helsingissä saa kuitenkin hämmästellä huomatessaan, kuinka monipuoliseksi ravintolatarjonta on viime vuosina muuttunut. Nykyään ei tarvitse kotikaupunkiaan kauemmaksi lähteä silloinkaan, kun mieli tekee herkutella autenttisia meksikolaisia ruokia, korealaisia grilliruokia, aitoa italialaista pizzaa ja pastaa, libanonilaisia lammasruokia, thaimaalaisia kookoscurryjä, intialaisia tandooriannoksia, vietnamilaisia kesärullia ja jopa havaijilaisia poke-annoksia. Perinteiset suomalaiseen makuun viilatut kiinalaisannokset ovat toki yhä suosittuja, mutta niiden rinnalle on noussut niin sanotusti todellisia kiinalaisia makuja tarjoilevia ruokapaikkoja. Kaikkialla on nyt nähtävissä, kuinka suomalaisten matkustusinto ja kansainvälistyminen ovat toden totta johtaneet siihen, että koko maailman keittiötarjonta on saapunut kotoisaan Helsinkiin helposti suomalaisten kulinaristien ulottuville. Monet Suomeen rantautuneista ravintolatrendeistä ovat tulleet muualta Euroopasta kuten esimerkiksi Ruotsista, jossa ollaan vähintään yhtä innostuneita uusien ruokailuelämysten suhteen. Jatkuvasti ilmestyy yhä jännittävämpiä ravintoloita myös Suomeen ja mikäli trendit pitävät paikkansa, seuraavana saatammekin päästä maistelemaan esimerkiksi georgialaisia pataruokia, brasilialaisia lihaherkkuja ja yhä enenevässä määrin myös erilaisia Afrikasta kotoisin olevia eksoottisempia ruokavaihtoehtoja!