Terveyssuuntausten vaikutus suomalaisten ruokailutottumuksiin

Suomalaisten ruokailutottumukset ovat olleet viime vuosina jatkuvan muutoksen alla, joka on osaltaan vaikuttanut myös ravintoloiden ja pikaruokapaikkojen ateriatarjontaan. Tietoisuus erilaisten tuotteiden terveysvaikutuksista tai -haitoista pitkällä aikavälillä on saatu viime vuosina paljon lisää tutkimustuloksia ja tietoja, jolloin kuluttajien tietoisuus on muokannut tottumuksia merkityksellisesti.

Siinä missä 1990-luvulla asiakas tilasi hampurilaisen ja ranskalaiset, yhä useampi terveysvaikutuksista tietoisempi asiakas tilaa edellisten sijasta gluteenittoman kasvishampurilaisen ja salaatin tai pastan, johon on keinotekoisesti lisätty vitamiineja ja vihanneksia. Tottumusten myötä ravintoloitsijoiden annosten suunnittelijoiden on muokattava annostarjontaansa asiakkaidensa mukautuvien tarpeiden ja halujen mukaan.restaurant-738788_960_720

Nykyään vallalla olevan terveystrendin vaikutukset ovat alkaneet jo näkyä suomalaisten terveydessä. Liikapainoiseksi luokiteltu kansamme on karistanut ylimääräisiä kilojaan, vaikka edelleen on suuri määrä kuluttajia, jotka jatkavat epäterveelliseksi todettujen ruokien syömistä huomioonottamatta terveyteen vaikuttavia riskejä.

Nuorten aikuisten ylipaino on vähentynyt merkittävästi, jonka lisäksi tilastojen painotaulukoita voivat vääristää nykyään asialleen omistautuneet kehonrakentajat, jotka painavat paljon enemmän kuin yleisten suositusten mukaan on hyväksi. Tilanne osoittaa, ettei pelkkiin painotaulukoihin tuijottaminen kerro koko totuutta kansanterveydestä tai väestön hyvinvoinnista. Tilastot kuitenkin kertovat, että terveyssuuntaus on vaikuttanut lähinnä enemmistön ruokailutottumuksiin, kun taas jotkin yksittäiset henkilöt ovat edelleen vakavasti tai sairaalloisesti ylipainoisia.

Lasten terveydessä ja ylipainossa on päinvastoin menty pikkuhiljaa huonompaan suuntaan. Pienten lasten keskimääräinen paino vaikuttaa vain nousseen viimeisten vuosien aikana. On mahdollista, että terveyteen perustuvat tiedot kohdistetaan usein henkilöön itseensä, mutta vanhemmat eivät välttämättä tiedosta riittävässä määrin ruokatottumusten vaikutusta lapsiinsa. Tämän lisäksi tuotevalikoimassa on nykyään ennennäkemätön määrä tuotteita, jotka sisältävät yllättävän suuria määriä painoon mahdollisesti vaikuttavia sokereita, käsiteltyjä rasvoja, säilöntäaineita ja muita lisäaineita.

Sen mukaan miten tietoisuus terveellisistä tuotteista ja ruokavalion muutoksista kasvaa, ravintoloissa laajenee mainonta erilaisten terveystuotteiden osalta. Monissa ravintola-annoksissa ei kuitenkaan ole todellisuudessa sen terveellisemmät raaka-aineet kuin alkuperäisissä aiemmissa tuotteissa, vaan ne on korvattu makua korostavilla tuotteilla, jossa on paljon epäterveellisiä lisäaineita ja piileviä sokereita. Terveyteen panostava kuluttaja tekee hyvin suosiessaan ravintoloissa, jossa suositaan luonnonmukaisia tuotteita ja puhtaita raaka-aineita.